Medenka održala skupštinu

Medenka održala skupštinu

Gljivarsko društvo “Medenka” u subotu 25. 1. 2020.  održalo je redovnu godišnju skupštinu.

Izvješće o radu za 2019. godinu potvrđuje da je udruga aktivna ne samo u Zlataru, gdje se pridružuje svim godišnjim manifestacijama, već i diljem Krapinsko-zagorske županije te kao članica Hrvatskog gljivarskog saveza, diljem Hrvatske i u susjednim zemljama. Tijekom sedam godina rada uspostavljena je suradnja s brojnim gljivarskim društvima, a okuplja 121 člana.

Naglasak rada je na edukacijama članstva i šire javnosti, očuvanju gljivarskih staništa i biološke raznolikosti te na gljvarskim druženjima, kroz koja se također širi znanje o gljivarenju. Prošle godine članovi su sudjelovali na desetak gljivarijada.

Jedno od značajnijih događanja, koje prerasta u tradiciju, je “Gljivarenje v zlatarskom kraju”, manifestacija kojom se radi i na promociji zlatarskog kraja. Lani je gljivarijada u Zlataru okupila 150 gljivara iz 16 društava, iz raznih krajeva Hrvatske.

Također među građanima je prepoznata i izložba gljiva, koja se već tradicionalno postavlja u zlatarskoj osnovnoj školi, tijekom Dana kajkavske riječi. Prošle godine preko izložbe posjetitelji su imali priliku upoznati se s preko 100 vrsti gljiva.

U cilju edukacije, redovno se održava i “Mala škola gljivarenja i ekologije” za učenike osnovne škole. Medenka se uključila i u aktivnosti na projektu Živjeti zdravo.

Za članove, ali i sve zainteresirane građane, održavaju se tematska predavanja, pa je lani održana radionica za kućni uzgoj bukovača, koja je najavljena i ove godine. Od ostalih ovogodišnjih aktivnosti izdvojimo da je u planu uređenje “Medenkinog trga” u Zlataru, na prostoru iza crkve. Na skupštini je rad udruge pohvalila gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek, a od gostiju Andro Herak i Mladen Podboj, predstavnici gljivarskih društava Krasnica iz Krapine i Lisičica iz Pregrade.